Letní kurz němčiny ve Würzburgu


Dříve jsem skoro nevěděla, kde Würzburg pořádně leží, ale po tomhle měsíci vím, že jsem tam rozhodně nebyla naposledy! Krásně město, které má co nabídnout nejen po historické stránce, ale i po té kulturní.

Letní kurz němčiny ve Würzburgu

Tento srpen jsem se vydala díky Česko-bavorské vysokoškolské agentuře na měsíc do Německa. Konkrétně do krásného městečka Würzburg. Dříve jsem skoro nevěděla, kde Würzburg pořádně leží, ale po tomhle měsíci vím, že jsem tam rozhodně nebyla naposledy! Krásně město, které má co nabídnout nejen po historické stránce, ale i po té kulturní. Téměř pětina obyvatel jsou studenti, o zábavu je tam tedy rozhodně postaráno. Ve Würzburgu se nachází obrovská rezidence, zámek a také most, který je trochu podobný Karlovu mostu. Mají tam také skvělou tradici, že večer se na Starém Mohanském mostu schází staří i mladí a popíjejí výborné víno z okolních vinic. Tento zvyk vytváří každý večer příjemnou atmosféru a také je důvodem vyrazit jen tak na chvilku ven do centra a kochat se krásným výhledem na vinice a zámek.

Co se letního kurzu týče, pro mě se měsíc rozhodně vyplatil. Byla jsem přiřazena do kurzu na úrovni C1, což mě potěšilo, protože si C1 certifikát chci udělat, abych mohla jít studovat na magisterské studium do Německa. Tato úroveň je totiž nutným předpokladem pro studium na německé univerzitě. Vyučování bylo každý den od 10 hodin ráno až do 4 hodin odpoledne. Může se to zdát trochu dlouhé, bylo to ale vždy dobře rozložené, takže jsem se mohla relativně dobře soustředit i odpoledne po báječném obědě. Píšu po báječném obědě, protože tamější menza byla vážně vynikající. Vařili chutně, zdravě a hlavně výhodně! S naší menzou se to nedá srovnávat. I kávu měli vynikající. Během jazykového kurzu jsme procvičili opravdu všechno. Psaní, čtení, poslech i slovní zásobu. Naše vyučující byla vždy dobře připravená, velmi často jsme třeba analyzovali německé písničky, co vůbec není jazykově snadné, jak se může zdát! Na konci kurzu nás všechny čekala zkouška, které se nejdříve všichni báli, nakonec to ale téměř všichni zvládli. Sice ne se stejnými výsledkem, ale důležité je, že jsme se všichni něco naučili.

Během celého měsíce jsme i hodně cestovali, navštívili jsme například středověké městečko Rothenburg ob der Tauber nebo nádhernou zahradu ve Veitshöchheimu. Ve Würzburgu se skoro každý víkend něco dělo. Nejdříve festival vína, potom zase piva. Byli jsme s ostatními účastníky několikrát na venkovním divadle a pár jazzových koncertech. Naši tutoři také nabízeli různé sportovní aktivity, takže ani ti aktivnější jedinci se nemuseli o nedostatek zábavy bát! Celkově si za měsíc odnáším nespočet zážitků, přátele z více než 15 zemí a zlepšení v němčině, na kterém bych tady v Česku musela pracovat mnohem déle!

Pokud máte zájem zúčastnit se kurzu němčiny v Bavorsku, neváhejte si zažádat o stipendium Česko-bavorské vysokoškolské agentury.