Ochutnávka německé kultury (a vína) aneb letní škola němčiny ve Würzburgu


Letní škola v Německu je skvělý způsob, jak o prázdninách nakopnout svoji němčinu, a ještě u toho nasbírat spoustu nezapomenutelných zážitků. Nabídka letních škol je velmi pestrá, od specificky zaměřených kurzů po obecné kurzy zaměřené na německý jazyk a kulturu. Já jsem si pro svůj první výjezd vybrala obecný kurz němčiny. A o tom je tento článek.

Ochutnávka německé kultury (a vína) aneb letní škola němčiny ve Würzburgu

Už o prázdninách po maturitě jsem chtěla odjet na zkušenou do Německa, ale neměla jsem mnoho informací, kontaktů, odvahy, a tak z toho sešlo. To samé se opakovalo po prváku a druháku studia na vysoké škole. Když jsem si ve třeťáku konečně našetřila dost peněz na letní školu němčiny v Heidelbergu a slavnostně podala přihlášku, odpověděli mi, že už nemají pro mě místo. Takže zase nic. Jako druhá mi padla do oka letní škola v bavorském Würzburgu, kam jsem se bez dlouhého otálení přihlásila. A tentokrát to vyšlo. Byl to můj první samostatný delší výjezd a měla jsem z toho upřímně docela strach.

Ten se ale úplně rozplynul a vystřídalo ho obrovské nadšení z krásného města, pestrého kulturního programu a volnočasového vyžití. Jazykový kurz byl velmi přínosný a do němčiny jsem se tam tak zamilovala, že jsem ji dobrovolně studovala i v každé volné chvíli. Třeba na břehu Mohanu s místním vínem a knihou zakoupenou v místním knihkupectví.

Výuka probíhala dopoledne, kdy jsme byli podle úrovně rozděleni na několik mezinárodních skupinek. Mezi studenty nepřevažovala žádná národnost, takže skupinky byly opravdu rozmanité, a i proto bylo jak v rámci výuky, tak mimo ni vždy o čem diskutovat!

Po přestávce na oběd jsme si volili tematicky zaměřené semináře jako životní styl a zvyklosti Němců, seminář zaměřený na výslovnost či němčina a hudba aj. Na své si přišel každý. Odpolední program byl občas proložený exkurzí s výkladem (a preclíkem), či povídáním o možnostech studia v Německu, jak jinak než v němčině. O víkendu jsme měli možnost zúčastnit se exkurzí do okolních měst, či navštívit nějaké zajímavé akce přímo ve Würzburgu, jako třeba degustace vín nebo přímo vyhlášené místní vinice.

Na letní jazykovou školu jsem získala stipendium od BTHA, neboli Česko-bavorské vysokoškolské agentury, která nabízí studentům, pedagogům a vědcům českých veřejných vysokých škol stipendia na studijní nebo výzkumné pobyty, nebo letní školy do Bavorska. Abych stipendium získala, bylo třeba dodat potřebné dokumenty jako motivační dopis, doporučení od vysokoškolského učitele a doklad o absolvování letní školy. Překvapilo mě, jak snadný a neformalizovaný proces žádosti o stipendium je. Není se čeho bát! Tak neváhejte a zažádejte si o stipendium zavčas! Čas na podání přihlášky máte do 1. dubna, tak to nepropásněte!