ACADEMIA BALTICA 28. Letní kurz – „Region – Nation – Europa“


Dva červencové týdny jsem strávila v Sankelmarku na severu Německa nedaleko Flensburgu ve společnosti 24 studentů ze střední a východní Evropy, procvičila si své jazykové znalosti němčiny a dozvěděla se spoustu nových, zajímavých informací. A to vše díky stipendiu od Academia Baltica.

ACADEMIA BALTICA 28. Letní kurz – „Region – Nation – Europa“

Letní kurz se letos konal již po osmadvacáté, tudíž byl skvěle naplánovaný a zorganizovaný, jednotlivé aktivity do sebe zapadaly a dávaly smysl, což zpětně velmi oceňuji. Kurzu se zúčastnili studenti z Ruska, Lotyšska, Litvy, Ukrajiny, Běloruska, Polska a České republiky. Nejen, že jsme se dozvěděli zajímavé informace o jednotlivých zemích z pohledu samotných studentů, ale také jsme měli přednášky o evropské historii. Pracovali jsme např. s učebnicemi dějepisu pro základní a střední školy jednotlivých zemí, jejichž bohatou sbírku knihovna akademie vlastní. Během kurzu jsme si také udělali třídenní výlet do Dánska. Zde jsme navštívili německou menšinu žijící v Dánsku (poté co jsme předtím navštívili ještě v Německu zástupce menšiny dánské). Co se menšin týče, navštívili jsme poté ještě zástupce menšiny fríské opět v Německu. V Dánsku jsme se mohli také vykoupat v severním moři, ochutnat místní speciality, nakupovat suvenýry či se zúčastnit mše v kostele. Ve druhém týdnu jsme se zabývali německým tiskem a hledali informace o jednotlivých zemích v německém tisku. Tyto informace jsme později také vyhodnocovali a konzultovali s redaktorkou novin „die Tageszeitung“ z Berlína, která má na starosti zahraniční rubriku. Podívali jsme se také do krásného přístavního města Lübecku a vyzkoušeli si, jaké jsou znalosti místních obyvatel o zemích východní Evropy. Odměnou nám byla skvělá večeře v radničním sklípku na konci dne. Jelikož nám dotazníky zabraly, jen malou část našeho volného programu, mohli jsme ještě navštívit třeba muzeum Güntra Grasse či muzeum místního světoznámého Lübeckého marcipánu. Ale žádný strach, nepracovali jsme stále, co se volného času týká, mohli jsme využít různé sportovní aktivity např. (volejbal, stolní tenis či badminton nebo velkou nabídku společenských her). Večer byla k dispozici hospůdka ve sklepě akademie, kde jsme se scházeli na volnou zábavu a střídali v obsluze baru. Dva z večerů byly také věnovány filmu, jeden večer jsme věnovali zpěvu a pokoušeli se zpívat písničky z jednotlivých zemí, nechybělo ani závěrečné grilování. Celý pobyt jsem si velmi užila a tento kurz mohu jedině doporučit. Všichni zde byli velmi přátelští a po celou dobu zde vládla velmi příjemná atmosféra. Nesmím opomenout ani místní kuchyni, která byla velmi chutná a bohatá. Je zde i tradice, týkající se proslulé dopolední a odpolední „Kaffeepausen“, na kterou si jistě velmi rychle a rádi zvyknete.

Na Academia Baltica se mohou přihlásit se mohou studenti z České republiky, kteří mají znalosti němčiny na úrovni B2. Účastnický poplatek činí jen 75 EUR. Tak nepropásni svoji šanci! Každý rok se koncem května můžeš přihlásit přes tyto stránky:

http://www.academiabaltica.de/veranstaltungen/sommerkurs.html