Letní kurz od DAAD mi změnil život


Některá rozhodnutí nám mohou obrátit život vzhůru nohama. Někdy jsou ta rozhodnutí zdánlivě malá, jindy zase velká. Můj život se změnil podáním přihlášky na letní jazykový kurz od DAAD v Německu. Vlastně teď díky tomu sedím v letadle do Turecka a píši tento článek.

Letní kurz od DAAD mi změnil život

Žádný z mých zážitků by se nemohl uskutečnit bez prezentace od DAAD na naší škole, podpory rodiny, ale hlavně zkušeností přátel. Přihlášku jsem podával na poslední chvíli. I přesto, že času nezbývalo mnoho, jsem stihl odeslat potřebné dokumenty včas (motivační dopis, posudek vyučujícího, přihlášku). A to také díky pomoci a ochotě lektorů DAAD. Tímto krokem jsem byl již blíže své cestě. V době čekání na výsledky jsem ovšem obdržel i potvrzení o přijetí na pracovní stáž Erasmus+ ve Vídni. V tu chvíli jsem byl rozhodnut, že pojedu buď na Erasmus nebo na letní školu DAAD. Čas plynul, když najednou jsem dostal e-mail, že jsem byl na letní kurz přijat. V ten moment jsem již začal přemýšlet. Erasmus ve Vídni jsem si náramně užíval. Proč bych tedy nevyjel i v létě do Německa? Začal jsem obepisovat známé, kteří již obdobný kurz absolvovali. Se svým rozhodováním jsem se svěřil i rodině. Od všech jsem dostal obrovskou podporu. Čekala mě cesta do nádherného města Münster. Neměl jsem ani nejmenší tušení, že tam potkám svou budoucí přítelkyni a mnoho skvělých přátel.

Letní kurz od WWU Münster (Westfälische Wilhelms-Universität) byl zorganizovaný do posledního detailu, a to od zajištění ubytování, perfektní výuky, odpoledních workshopů, výletů, kulturního programu, po večerní kino, billiard či party. Právě tyto společné aktivity mohou lidi různých kultur, zvyků a národností sblížit. K mému srdci však nejvíce přirostla slečna z Turecka. I přes nabitý program, který nám univerzita poskytovala, jsme měli každý den čas na to, abychom trávili večer s přáteli sezením u jezera, grilováním, projížděním krásných ulic města na kole, ochutnáváním místního piva s klasickým pokrmem jako je Bratwurst a dokonce pozorováním noční oblohy s perseidy. Takže i přes mou původní nejistotu při rozhodování jsem si celý letní kurz opravdu užil.

Tímto tento můj malý velký příběh končí, protože mé letadlo již přistává na zem, a já mohu jen vzkázat velký dík organizaci DAAD, která mi svým letním kurzem otevřela bránu do celého světa.