Můj půlrok v Bundestagu


Velvyslanectví spolkové republiky Německo každoročně vypisuje stipendijní program praxe v Německém spolkovém sněmu v Berlíně (Internationales Parlaments-Stipendium) a umožní tak několika mladým absolventům let nahlédnout do zákulisí německé demokracie – a to se minulý rok poštěstilo i mně.

Můj půlrok v Bundestagu

Na začátek je dobré zmínit, co vše program IPS zahrnuje a pro koho je určen. Abyste se o stipendium mohli ucházet, je třeba mít ukončené bakalářské studium. Program je určen pro vysokoškolské absolventy do 30 let se zájmem o politiku a společenské dění a trvá pět měsíců, od 1. 3. do 31. 7. Účastníci obdrží měsíční stipendium ve výši 500 eur a bezplatné ubytování v Berlíně. Navíc si mohou vybrat z bohaté nabídky přednášek a seminářů tří berlínských univerzit – Humboldtovy univerzity, Svobodné univerzity a Technické univerzity. Jelikož jste zapsaní jako studenti na univerzitě, můžete také třeba chodit na sport nebo za nižší cenu absolvovat jazykový kurz. Hlavní část programu, stáž v kanceláři poslance, trvá celkem tři měsíce od dubna do června. První měsíc je hodně organizační a seznamovací a pro účastníky je připravený nabitý program, i co se přednášek a seminářů týče. Naše skupinka například vyjela na týdenní teambuilding do německého Bad Belzig zaměřený na téma Plurální společnost v Německu, který jsme zakončili komentovanou prohlídkou Berlína.

Já jsem se o programu dozvěděla velkou náhodou a to díky reklamě Německého velvyslanectví na facebooku, kdy do konce podání přihlášek zbýval poslední týden. Jelikož jsem dlouho na nějakou stáž chtěla vyjet, řekla jsem si, že to zkusím, i když mi bylo jasné, že šance je malá – studuji na Ostravské univerzitě obor Němčina pro překladatelskou praxi, který přece jenom s politikou a politickým děním v Německu moc nesouvisí. Do zhruba měsíce jsem dostala zprávu, že jsem bohužel nepostoupila do druhého kola řízení. Nicméně, do dalšího měsíce jsem dostala novou zprávu, že jeden z kandidátů odřekl a já jako první náhradník na pohovor do Prahy mohu dorazit – a vyšlo to!

Praktikum jsem absolvovala v kanceláři poslance CDU Josefa Riefa a celou dobu mi byl jak pan poslanec, tak jeho tým, vždy ochotný vše vysvětlit a nemusela jsem se bát zeptat na cokoliv, co mě zajímalo. Měla jsem na starost především administrativní záležitosti v kanceláři, rešerše k tématům, psaní článků nebo úvodních slov na akce, kterých se poslanec účastnil. Jednou z hlavních náplní bylo také provázet návštěvy z volebního okrsku poslance po Bundestagu, což mě moc bavilo a poznala jsem díky tomu spoustu zajímavých lidí.

IPS je skvělý program, který vás posune dopředu nejen v pracovním životě. Získáte hodně zkušeností, naučíte se žít sami v cizí zemi, zlepšíte si jazyk a celkově své komunikační dovednosti. Poznáte spoustu stejně smýšlejících lidí a vytvoříte si tak přátele z celého světa. Jsem moc ráda, že to vyšlo a i přes to, že jsem ze začátku měla obavy, jestli všechno zvládnu, tak teď můžu říct, že to rozhodně stálo za to a určitě bych vyjela znovu. Bližší informace o programu najdete na stránkách německého velvyslanectví. Současní stipendisté dokonce píší o práci v Bundestagu blog, takže jejich cestu můžete sledovat téměř v přímém přenosu. ☺

Uzávěrka přihlášek probíhá většinou do konce června. Určitě sledujte facebook Německého velvyslanectví v Praze, ať vám termín neunikne. Více informací včetně přihlášky naleznete na stránkách https://www.bundestag.de/ips Lhůta pro odeslání přihlášek je většinou na konci července.

Držím palce všem uchazečům!