Evropským dobrovolníkem u ahoj.info


Po dokončení bakalářského studia jsem potřebovala pauzu a čas na rozmyšlenou kam dál. Takový opožděný gap year. Protože už jsem byla na studijním pobytu Erasmus+ i na pracovní stáži v Německu, Evropská dobrovolná služba opět v Německu se zdála jako dobrý nápad.

Evropským dobrovolníkem u ahoj.info

Mým cílem totiž bylo hlavně zlepšení jazyka a získání nových pracovních zkušeností. O EDS (která je on minulého roku nahrazena tzv. Evropským sborem solidarity – ESS) jsem nevěděla vůbec nic, takže jsem pouze zadala do Googlu „European voluntary service Germany“ a prošla asi pět aktuálních nabídek, které na mě vyskočily. A nabídka z Tandemu – Koordinačního centra česko-německých výměn mládeže se mi zdála jako nejlepší.

Jak už z názvu organizace vypovídá, Tandem se zabývá česko-německou spoluprácí, kanceláře má dvě- jednu v Plzni a jednu v Regensburgu, a pozici pro dobrovolníky do projektu ahoj.info nabízí každý rok. Každé září se tak sejdou dva dobrovolníci z Česka v Regensburgu a jeden dobrovolník z Německa v Plzni a společně tvoří tým ahoj.info. Za úkol mají spravovat projektový facebook (@www.ahoj.info), projektový blog (www.ahoj.info) a zorganizovat dva třídenní semináře pro mládež z Česka a Německa. K tomu spolupracují z dalšími zaměstnanci a sekcemi Tandemu a mají tak možnost objevovat svět česko-německé spolupráce.

Mou roční zkušenost bych nevyměnila za nic na světě, takže pokud máte chuť zkusit něco nového, zajímají vás česko-německé vztahy, práce s lidmi a život v Regensburgu, doporučuji ahoj.info všema deseti. Přihlásit se může každý od 18 do 30 let. Nezáleží na tom, jak moc umíte německy nebo kolik máte zkušeností. Hlavní je motivace a nadšení pro věc.

Deadline přihlášek je každý rok přibližně v březnu, stačí poslat životopis a motivační dopis a dostanete pozvání k pohovoru. Podmínky a informace k dobrovolnickému roku v ahoj.info najdete tady: http://ahoj.info/evs-ahoj-info. Pro lepší představu co vás čeká, určitě koukněte na blog www.ahoj.info i na facebook projektu.

Jako dobrovolník samozřejmě nemusíte vyjet pouze do Tandemu. Z česko-německého prostoru dobrovolníky přijímá například i Junge Aktion v Mnichově nebo Centrum Bavaria Bohemia Schönsee, stačí chvilku hledat. Obecně o Evropském sboru solidarity se dočtete tady: http://ahoj.info/evs-1. V případě jakýchkoliv dotazů k ahoj.info neváhejte napsat na email nazkusenou@cnfm.cz.