Poznej Německo s programem Erasmus+!


Studenti mají do světa dveře otevřené. Nejvíce z nich vyráží do zahraničí přes program Erasmus+, se kterým můžete vycestovat do celé Evropy. A stejně tak jsem vyrazila studovat do zahraničí i já, konkrétně tedy do Lipska.

Poznej Německo s programem Erasmus+!

Studenti mají do světa dveře otevřené. Nejvíce z nich vyráží do zahraničí přes Erasmus+, což je vzdělávací program Evropské unie na období 2014–2020, který podporuje spolupráci a mobilitu ve všech sférách vzdělávání, v odborné přípravě a v oblasti sportu, mládeže a neformálního vzdělávání. V rámci tohoto programu můžete vycestovat do celé Evropy. A stejně tak jsem vyrazila studovat do zahraničí i já, konkrétně tedy do Lipska.

Dostat stipendium od programu Erasmus+ bylo z mého pohledu snadné. Na Univerzitě Karlově je totiž velká nabídka zahraničních pobytů, která zůstává z velké části nevyužitá. Z vlastní zkušenosti vím, že není podmínkou pro studium v zahraničí být premiantem, ani znát dokonale cizí řeč. Tu se konec konců naučíte hlavně aktivním výjezdem. Každá vysoká škola a především každá katedra či ústav si stanovuje vlastní podmínky a pravidla výběrového řízení na studijní pobyty v zahraničí. Pokud jím projdete, je nutné splnit i všechny podmínky pro přijetí na zahraniční univerzitě. I ty se na každé vysoké škole v zahraničí liší a je třeba si je pečlivě nastudovat.

Po zvládnutí všech administrativních úkonů jsem mohla vyjet směr Lipsko. Po orientačním týdnu, kdy jsem musela vyřídit zbytek formálních náležitostí a poznávala město, jsem začala chodit na výuku na místní univerzitě, kde se mi velmi líbilo. Nebylo to ale jen o učení, v Lipsku bylo o studenty ze zahraničí dobře postaráno i po jiné stránce – byl tam pro nás připraven rozsáhlý rámcový program plný výletů, posezení a jiných aktivit. Touto cestou tak bylo možné seznámit se s jinými zahraničními, nebo i s místními studenty. Taktéž zbyl čas i na cestování na vlastní pěst a já tak mohla podnikat výlety do blízkého či vzdáleného okolí. Nemusíte se bát ani příliš vysokých finančních nákladů. Program Erasmus+ nabízí stipendium na studium v Německu nyní ve výši 450 € na měsíc. Mohu z vlastní zkušenosti říct, že se z této částky dá vyžít. Popřípadě se v Lipsku dala najít velmi snadno brigáda.

Co ještě dodat závěrem? Studium v zahraničí není jen bod do vašeho životopisu, ale je to hlavně příležitost lépe poznat sám sebe, což se mi povedlo, a hlavně poznat cizí zemi a nové přátele. Tak hoďte strach za hlavu a zkuste to taky! Určitě taky zažijete spoustu dobrodružství!