Jako au-pair v Donzdorfu


Pokud tě láká stát se au-pair, ale zatím s tímto oborem nemáš žádné zkušenosti, tento článek je určen právě pro tebe. Ještě před rokem jsem totiž neměla ani já nejmenší ponětí, co všechno tato práce obnáší a jak se k ní vůbec dostat. Přibližně v únoru tohoto roku jsem se začala o tuto možnost více zajímat, našla jsem si svou rodinu a strávila u ní v Německu 5 týdnů.

Jako au-pair v Donzdorfu

Pokud tě láká stát se au-pair, ale zatím s tímto oborem nemáš žádné zkušenosti, tento článek je určen právě pro tebe. Ještě před rokem jsem totiž neměla ani já nejmenší ponětí, co všechno tato práce obnáší a jak se k ní vůbec dostat. Přibližně v únoru tohoto roku jsem se začala o tuto možnost více zajímat, našla jsem si svou rodinu a strávila u ní v Německu 5 týdnů.

Jestli přemýšlíš, zda je práce au-pair vhodná právě pro tebe, mohla by ti v rozhodování pomoct malá specifikace tohoto oboru. Au-pair by měl být především mladý člověk, kterému nevadí práce s dětmi, ba naopak, má ji rád. Dále by ti neměla chybět chuť poznávat nové lidi a jejich kulturu či životní styl. Další důležitou podmínkou je jazyk. Většina rodin nepožaduje příliš vysokou úroveň němčiny, počítají s tím, že se v průběhu pobytu v jazyku zdokonalíš.

Primárně existují 2 varianty, jak práci au-pair v zahraničí získat - najít si svou rodinu sám, nebo se obrátit na agenturu. Oba způsoby mají své světlé i stinné stránky. Agentur, které au-pair pobyty zprostředkují, je nespočet, jejich největší výhodou je, že ti najdou hostitelskou rodinu. Některé agentury také slibují, že tvé pojištění nebo jízdenku zaplatí hostitelská rodina, a již předem stanoví výši kapesného, které od hostitelské rodiny obdržíš. Také ti může zajistit pocit jakési jistoty, nejsi v zahraničí sám, ale pod záštitou agentury. S agenturou se ale pojí i velká řada nevýhod. Za své služby si agentury účtují nemalé poplatky, takže se ve výsledku může stát, že pobyt z finanční stránky nebude tak lukrativní. Mnohé agentury si kladou různé podmínky přijetí. Osoba, která se uchází o post au-pair, musí mít čistý trestní rejstřík, musí být svobodná a bezdětná nebo nesmí kouřit. Ke své přihlášce musí často přikládat potvrzení o zdravotním stavu, dopis hostitelské rodině, doporučení od nezávislé osoby, kopii dokumentu, jež prokazuje znalost jazyka. Některé agentury mají poměrně absurdní požadavek, zájemce o pozici au-pair má ke své přihlášce připojit několik fotek sebe s dětmi.

Pokud pojedeš na vlastní pěst, nic takového ti nehrozí. Nemusíš platit žádné agentuře, vše spočívá pouze na tobě a vaší domluvě s hostitelskou rodinou. Existuje mnoho webů, na kterých můžeš najít rodinu odpovídající tvým preferencím. Pobyt si proto můžeš naplánovat přesně dle tvých představ, všechny podmínky jsou opravdu velmi individuální a vše závisí na požadavcích tebe a rodiny.

Já osobně jsem vyjela na vlastní pěst. Mou hostitelskou rodinu tvořil sympatický manželský pár a dvouletá holčička Liah, kteří bydlí v Donzdorfu, blízko Stuttgartu ve spolkové zemi Baden Württemberg. Manželé vlastní restauraci, v níž v létě oba pracovali. Nad restaurací se nacházel krásný byt, ve kterém jsem spolu s jedním kolegou číšníkem bydlela. Má práce spočívala v tom, že jsem se starala o malou Liah a když šla spát, tedy přes oběd a večer, pomáhala jsem v restauraci jako servírka. Práce byla sice mnohdy opravdu vyčerpávající, ale bavila mě, celá rodina včetně holčičky byla totiž opravdu milá a kolegové i hosté v restauraci taktéž. K celému pobytu mám snad jedinou výtku. Jak už jsem zmínila, bydlela jsem na jihu Německa, který je znám svými dialekty. Lidé tedy nemluvili spisovnou němčinou, nýbrž švábštinou. Ta mi dala z počátku opravdu zabrat, ale přibližně po týdnu jsem si na dialekt zvykla a po delší době jej dokonce začala sama v některých slovech používat.

Celkově pobyt hodnotím opravdu kladně, měla jsem velké štěstí na lidi i příležitosti, které se mi naskytly. Nikdy předtím jsem nepracovala s dětmi ani v restauraci, proto jsem zpočátku měla velké obavy, ty ale opravdu nebyly nutné, vše dopadlo dobře.

Rada na závěr zní: „Neboj se!“ Za zkoušku nic nedáš, třeba ti au-pair pobyt vyjde parádně jako mně a naplno si jej užiješ!