Stipendia pro studium v Německu


Studium nejen v Německu bývá pro studenty finančně náročné, nicméně existuje celá řada stipendií, díky kterým se dá velmi dobře vyžít. Proto jsme pro vás připravili tento přehled, abyste měli v nabídce jasno.

Stipendia pro studium v Německu

STIPENDIA PRO BAKALÁŘE, MAGISTRY A DOKTORANDY

GFPS

U GFPS mohou žádat studenti, kterým ještě nebylo 30 let, a studují na veřejné vysoké škole. V žádosti o stipendium musíte předložit popis projektu, na kterém budete po dobu semestru pracovat. Výslednou práci potom prezentujete v němčině na závěrečné konferenci. Organizace vám bude vyplácet měsíční stipendium ve výši 600 € a zaplatí semestrální poplatek a případně zapůjčí peníze na kauci na bydlení. Stipendium je udělováno na jeden semestr (5 měsíců) – je jedno, zda zimní, či letní. Jazykem studia i přijímacího řízení je němčina.

Česko-německý fond budoucnosti

U Fondu budoucnosti je také potřeba představit záměr vašeho projektu. Ten může být shodný s bakalářskou, diplomovou nebo disertační prací, která se zabývá česko-německou tematikou. Studenti bakalářského stupně získají 650 € měsíčně a k tomu jednorázově dalších 650 € na úhradu studijních materiálů. Studenti magisterského a doktorského stupně obdrží měsíčně 800 € a rovněž jednorázový příspěvek 800 €. Stipendium je udělováno na jeden semestr nebo na celý akademický rok – podmínkou je ale vždy začátek studia v zimním semestru.

STIPENDIA PRO MAGISTRY A DOKTORANDY

Německá akademická výměnná služba (DAAD)

DAAD podporuje studenty, kteří ukončili alespoň bakalářský stupeň studia, a chtějí pokračovat ve studiu či výzkumu v Německu. Stipendium činí 750 € měsíčně a je vypláceno na celý akademický rok s možností prodloužení o další rok. Je z něj tedy možné financovat celé magisterské studium v Německu nebo část doktorského studia.

Česko-bavorská vysokoškolská agentury (BTHA)

Také BTHA podporuje studenty, kteří již mají minimálně bakalářský titul. Stipendium je možné získat pro studium na vysokých školách v Bavorsku a jeho výše je 735 € měsíčně. Standardně je udíleno na jeden rok, ale lze ho prodloužit o další dva roky. Opět umožňuje financování celého magisterského studia v Německu nebo části doktorského studia.